Nu diskuterar vi kring utvalda delar av förslaget till dataskyddsförordning
Av Christine Storr (Kirchberger)
De kommande veckorna kommer vi att gå igenom specifika delar i förslaget till dataskyddsförordning. Vi har tidigare på bloggen gått igenom olika nya begrepp i förordningen (se genetiska uppgifter, pseudonyma uppgifter, biometriska uppgifter) och andra delar i förslaget, t.ex.binding corporate rules (bindande företagsregler). Nu är det dags att diskutera mer övergripande frågor, speciellt i jämförelsen mellan EU Kommissionens ursprungliga förslag och Europaparlamentets ändringsförslag. I den mån det är möjligt kommer vi även nämna Rådets synpunkter i dagsläget. Rådets dokument ska dock förstås med försiktighet eftersom inga delar av ändringsförslagen egentligen är beslutna. Flera dokument avser dock tillfälliga partiella överenskommelser och kommer därför antagligen inte att ändras i särskilt stor omfattanning framöver.
Förordningen är uppbyggd kring och indelad i olika kapitel:
- kapitel (Artikel 1-4): Allmänna bestämmelser
- kapitel (Artikel 5-10): Principer (t.ex. ändamålsprincipen)
- kapitel (Artikel 11-21): Den registrerades rättigheter (t.ex. rätt till information, rätt till radering)
- kapitel (Artikel 22-39): Registeransvarig och registerförare (t.ex. inbyggt uppgiftsskydd, säkerhet, konsekvensbedömning och uppförandekodex)
- kapitel (Artikel 40-45): Överföring till tredjeländer
- kapitel (Artikel 46-54): Oberoende tillsynsmyndigheter
- kapitel (Artikel 55-72): Samarbete och enhetlighet (bl.a. bistånd tillsynsmyndigheter, Europeiska dataskyddsstyrelsen)
- kapitel (Artikel 73-79): Rättsmedel, ansvar, påföljder och sanktioner
- kapitel (Artikel 80-85): Särskilda situationer (t.ex. hälsovård, yttrandefrihet)
- kapitel (Artikel 86-87): Delegerande akter (av Kommissionen)
- kapitel (Artikel 88-91): Slutbestämmelser (t.ex. upphävandet av nuvarande dataskyddsdirektivet)
De kommande veckorna kommer vi att diskutera några utvalda delar som vi anser har större relevans för läsare av bloggen. Mycket nöje!