EU:s nya plan för att komma till rätta med problemen med lågprisvaror från e-marknadsplatser utanför EU
Importen av lågprisvaror från länder utanför EU ökar. Samtidigt framhåller EU-kommissionen att det förekommer problem med otillbörliga affärsmetoder och försäljning av förfalskade varor via e-marknadsplatser. EU-kommissionen konstaterar också att många av lågprisvarorna som importeras inte uppfyller EU:s produktsäkerhetskrav.
I början på februari presenterade EU-kommissionen därför en plan för att hantera riskerna med importerade lågprisvaror. Planen innehåller nya förslag, men också förslag om utökade kontroller baserat på de regelverk som redan finns och som nyligen trätt i kraft, såsom produktsäkerhetsförordningen och rättsakterna om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA). De nya förslagen syftar till att fylla luckor i befintlig lagstiftning och säkerställa en mer enhetlig och hållbar tillämpning av EU:s standarder.
Förslaget i korthet
EU-kommissionen föreslår bland annat att avskaffa tullbefrielsen för paket av lågt värde och förbättra tullkontrollerna för att säkerställa att alla produkter som kommer in i EU följer reglerna. Dessutom planerar EU-kommissionen att stärka samarbetet mellan tull- och marknadskontrollmyndigheter för att avlägsna farliga produkter från marknaden.
För att skydda konsumenter och miljön föreslås nya ekodesignkrav och ett utökat producentansvaret för vissa produkter. EU-kommissionen föreslår också att förbjuda förstörelse av osålda konsumentprodukter för att främja återanvändning och återvinning. Sammanfattningsvis syftar dessa åtgärder till att skapa en säker och rättvis e-handelsmiljö inom EU, med fokus på konsumentskydd, rättvis konkurrens och minskad miljöpåverkan.
Nästa steg
Inom ett år kommer en rapport att presenteras för att bedöma effekterna av de utökade kontrollerna. EU-kommissionen planerar även att bland annat att utvärdera hur DSA samverkar med EU:s konsumentskyddslagstiftning, senast i november 2025. Beroende på resultaten kan ytterligare åtgärder övervägas för att stärka efterlevnaden av EU:s regler.
Mer information
Om du vill veta mer om EU-kommissionens åtgärder kan du läsa mer i deras rapport här: E-commerce communication: A comprehensive EU toolbox for safe and sustainable e-commerce
Denna artikel är skriven av Senior Associate/Advokat Anna Ersson och Associate Ida Kling.