Alla nyheter

Delphi rådgivare till Hökerum Bygg AB i Högsta domstolen

Högsta domstolen har meddelat dom i målet som framöver benämns ”Hökerums lånefordran”. Hökerum har blivit stämda av motparter och i sin tur genstämt motparterna. Hökerum vinner helt. Det innebär att motparternas betalningsskyldighet till Hökerum fastslås, Hökerums säkerhet i pantbrev för motparternas betalning fastställs, dröjsmålsränta döms ut och att Hökerum får full täckning för sin rättegångskostnad.

Delphi har drivit den rättsliga linjen att när en rättshandling i form av en eftergift av en fordran återvinns och eftergiften utgör ett skuldinfriande till förmån för en tredje man medför återvinningen som huvudregel att skulden mellan borgenären och tredje mannen inte är infriad. Det innebär även att en säkerhet som lämnats för skulden fortfarande gäller. Högsta domstolen har fullt ut instämt i bedömningen.

Hökerum har tidigare vunnit även full framgång i både tingsrätt och hovrätt. Högsta domstolens avgörande innebär att Hökerum får fullt betalt för sin kapitalfordran med tillägg för ränta enligt räntelagen och fullt betalt för sin rättegångskostnad i samtliga instanser.

Hökerum Bygg AB har biträtts av advokaterna Anders Hulegårdh och Karl Larson.

Klicka här för att läsa mer på Högsta Domstolens hemsida.