Alla insights

Delphi insights: E-handelsjuridiken 2025 – regler att hålla koll på

Konsumentjuridiken utvecklas ständigt och för företag som säljer B2C fortsätter det att komma nya regler att hålla koll på. Som e-handlare kan det kännas som en djungel att navigera bland alla nya regelverk, praxis och pågående tillsynsverksamhet. Därför har Advokatfirman Delphis experter på just e-handelsjuridik, Anna Ersson och Agnes Hammarstrand, sammanfattat några av de viktigaste reglerna att ha koll på under 2025.

Tillgänglighetslagen

Den nya tillgänglighetslagen som bygger på ett EU-direktiv börjar gälla den 28 juni 2025. Lagen ställer tillgänglighetskrav på ett antal produkter och tjänster riktade mot konsumenter, bland annat för e-handelstjänster. Det handlar till exempel om krav på tillgängligt gränssnitt och funktionell utformning för vissa tjänster och produkter.

Produktsäkerhetsförordningen

Den nya produktsäkerhetsförordningen började visserligen gälla redan i december 2024, men är väl värd att nämna. Syftet med reglerna är att säkerställa att produkter som säljs till konsumenter inom EU är säkra att använda. Med det kommer flera krav på tillverkare av produkter, men även distributörer (säljare) av produkter behöver hålla koll på reglerna. Förutom regler om produktåterkallelser innehåller förordningen regler om märkning och information som behöver finnas vid försäljning online. Som e-handlare blir det viktigt att ha koll på att all information finns på sajten.

Grön marknadsföring

Att använda sig av olika former av miljöpåståenden i marknadsföring blir allt vanligare. Vissa regler för miljöpåståenden finns redan, men nu kommer nya EU-regler. Genom det nyligen antagna EmpCo-direktivet kommer den så kallade ”svarta listan” över otillåtna marknadsföringsåtgärder att utökas till att omfatta så kallad ”greenwashing”. EU har även föreslagit ett nytt direktiv, kallat Green Claims-direktivet. Syftet är att tydliggöra vilka regler som gäller för miljöpåståenden, i vilka avseenden ett miljöpåstående behöver underbyggas och vad som gäller för miljömärkningar. Dessutom föreslås ett omdiskuterat krav på förhandsgodkännande av miljöpåståenden innan publicering.

Prisreglerna och regler för rea och kampanjer

Sedan den nya prisregeln med krav att ange ”30-dagarspriset” vid prissänkningar började gälla 2022 har vi varit många som har jobbat med att implementera förändringar på rätt sätt. Konsumentverket har genomfört en större tillsyn som nu följs upp med ytterligare tillsynsarbete under året. I tillsynsärendena granskar Konsumentverket även i flera fall om företagens rea och kampanjer följer de generella reglerna i marknadsföringslagen. Vi har märkt att det har förekommit en del missförstånd angående hur reglerna ska tillämpas, så om man inte har gjort en legal granskning av sin pris- och kampanjkommunikation så är det hög tid att göra det nu.

AI-förordningen

AI-förordningen trädde i kraft den 1 augusti 2024 och bestämmelserna börjar gälla successivt, några regler börjar gälla 2025 medan merparten av reglerna börjar gälla 2026. Reglerna gäller inte bara för tillverkare av AI-system utan även för retail och e-handelsföretag som till exempel använder AI i sin kundsupport eller chatt på hemsidan. Centralt för e-handlare är kravet att vara transparent. Före lansering av ett AI-verktyg är det viktigt att ha koll på att reglerna följs.

Sammanfattning

2025 ser ut att bli ett händelserikt år för e-handelsjuridiken. För att hålla sig i framkant och undvika kostsamma misstag är det viktigt att regelbundet uppdatera sig om de senaste lagändringarna. Genom att vara proaktiv och informerad kan företag dessutom dra nytta av de nya reglerna. Varje termin håller Advokatfirman Delphis experter på e-handelsjuridik en kostnadsfri update med de senaste nyheterna inom området. Klicka här för att se vilka webbinarier som du kan anmäla dig till just nu. Utöver juridisk rådgivning, granskning av avtal och GDPR bistår vi även företag löpande med att göra en juridisk granskning av e-handelssajter, köpvillkor, GDPR-texter samt prisstrategier.

Om du har några frågor eller vill ha hjälp med juridiken online är du välkommen att kontakta oss.

Agnes Hammarstrand

Partner / Advokat

Göteborg

Agnes Hammarstrand

Anna Ersson

Senior Associate / Advokat

Göteborg

Anna Ersson