Alla insights

Delphi insights: Nu är det möjligt att vara föräldraledig utan att själv vara förälder

Den 1 juli 2024 trädde nya regler i kraft som bland annat innebär att en viss del av föräldrapenningen kan överlåtas till annan än barnets förälder i syfte att ge föräldrar större flexibilitet.

I korthet har föräldrar en rätt till totalt 480 dagars ledighet med föräldrapenning per barn varav 90 dagar är reserverade för vardera föräldern (och som ensamstående har man i stället rätt till samtliga 480 dagar själv). Det har tidigare inte varit möjligt för någon annan än en förälder att vara föräldraledig och uppbära föräldrapenning men enligt de nya reglerna kan numera totalt 90 dagar av föräldraledighet med föräldrapenning per barn överlåtas till någon annan. Om föräldrarna har gemensam vårdnad över barnet har vardera föräldern möjlighet att överlåta 45 dagar var av de icke-reserverade dagarna. Denna ledighet ska inte förväxlas med möjligheten att vara ledig för vård av sjukt barn (sk. VAB) och erhålla tillfällig föräldrapenning; vilket andra än just föräldern till ett barn sedan tidigare kunnat vara.

Det är föräldern som avgör om denne vill överlåta dagar med föräldrapenning till någon annan och mottagaren kan egentligen vara vem som helst. Det ställs dock krav på att mottagaren ska omfattas av socialförsäkringen. Om en förälder har överlåtit ett visst antal dagar men att samtliga av dessa inte tas ut av mottagaren, kan sådana outnyttjade dagar återtas av föräldern i fråga.

Om en överenskommelse ingås om att överlåta dagar med föräldrapenning har mottagaren rätt att vara ledig från sitt arbete i motsvarande omfattning. Mottagaren måste i så fall till sin arbetsgivare anmäla att denne vill utnyttja sin rätt till ledighet minst två månader före ledighetens början. Mottagaren måste också informera om hur länge ledigheten är planerad att pågå. Det är viktigt för arbetsgivare att ha koll på de nya reglerna eftersom det innebär att även en anställd som inte själv nyligen har fått ett barn kan ha rätt att vara föräldraledig under en viss tid.

Utöver detta har även reglerna om dubbeldagar ändrats. Med dubbeldagar avses sådana dagar när båda föräldrarna tar ut föräldrapenning för samma dag. Tidigare hade föräldrar rätt att ta ut maximalt 30 dubbeldagar under barnets 12 första levnadsmånader. Nu utökas antalet dubbeldagar till 60 dagar per barn och dessa kan även nyttjas under barnets 15 första levnadsmånader. Trots att dessa regler inte påverkar arbetsgivare, utan snarare innebär en förändring i varje enskild förälders möjlighet att planera sin föräldraledighet på bästa sätt, är även detta bra att ha koll på.

Har ni funderingar rörande föräldraledighet eller något annat inom det arbetsrättsliga området? Tveka inte på att kontakta någon av oss i Delphis arbetsrättsteam nedan!

Magnus Berterud

Partner / Advokat

Stockholm

Magnus Berterud

Fredrik Nordlöf

Partner / Advokat

Stockholm

Fredrik Nordlöf

Emmy Falck

Senior Associate / Advokat

Stockholm

Emmy Falck

Ida Nordmark

Associate

Stockholm

Ida Nordmark

Felix Norgren

Associate

Stockholm

Felix Norgren