Alla insights

Delphi insights: Nästa steg inom den gröna given – främjande av en mer hållbar konsumtion

Idag kom besked om att regeringen tillsätter en särskild utredare som ska undersöka och föreslå lagändringar för att genomföra två nya EU-direktiv om hållbar konsumtion i svensk rätt. Direktiven utgör en del av ett större lagpaket inom ramen för den europeiska gröna given, och innebär bland annat att konsumenter ska få ett stärkt skydd mot vilseledande miljöpåståenden och få bättre möjlighet att få varor reparerade samt därtill information om detta.

Hållbar konsumtion och övergången till en mer cirkulär ekonomi utgör en viktig del i att minska klimatutsläpp och annan miljöpåverkan. Detta är en central del av EU:s gröna giv och det stora lagpaket som EU har och fortsatt kommer att presentera, i strävan mot en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi.

Inledningsvis ska utredaren undersöka och föreslå lagändringar för att genomföra det nya direktivet 2024/1799, som handlar om gemensamma regler för reparation av varor. Direktivet ändrar varudirektivet (2019/771) och inför flera nya regler. Bland annat måste tillverkare reparera vissa konsumentvaror och ge bättre information till konsumenter om deras rättigheter. En europeisk onlineplattform för reparationer ska också tas fram för att koppla samman konsumenter med reparatörer och säljare av reparerade varor.

Utredaren ska även granska direktivet 2024/825, som ändrar direktiven 2005/29/EG och 2011/83/EU för att stärka konsumenternas ställning i den gröna omställningen. Konsumenternas ställning ska stärkas genom bättre skydd mot vilseledande affärsmetoder och förbättrad information. För att motverka vilseledande miljöpåståenden och ge konsumenter tydlig och korrekt information, införs bl.a. ändringar i definitioner och konsumentinformation. Det kommer framöver i större utsträckning krävas att miljöpåståenden kan styrkas och att information ges om hur jämförelse med andra nya produkter gått till. Tolv affärsmetoder som alltid anses otillbörliga läggs till i bilaga I till direktivet om otillbörliga affärsmetoder (2005/29/EG), den så kallade svarta listan. Bland annat förbjuds allmänna miljöpåståenden som inte kan styrkas med en erkänd märkning avseende miljöprestanda.

Kraven i direktivet 2024/825 liknar de som finns i förslaget till Green Claims direktivet, som syftar till att uppställa krav på hur bolag ska underbygga och verifiera miljöpåståenden i bolagets marknadsföring. Exempel på sådana påståenden är ”miljövänlig”, ”eko” och ”grön”. Green Claims-direktivet föreslås innebära att företag måste uppfylla specifika kriterier för att använda dessa uttryck och innehåller regler för produktjämförelser, likt de i direktivet om konsumentmakt i den gröna omställningen, som nu ska utredas i förhållande till svensk lag.

Vi på Delphi välkomnar utredningen som ska redovisas senast den 15 december 2025, och ser fram mot tydlighet i kraven som bolagen ska uppfylla avseende ovan aspekter.

Kontakta gärna oss om ni vill veta mer om den gröna omställningen eller vad direktiven innebär för er verksamhet!

Erica Nobel

Partner / Advokat

Malmö

Erica Nobel

Sofie Österberg

Associate

Malmö

Sofie Österberg

Evelina Mortenlind

Associate

Malmö

Evelina Mortenlind