Alla insights

Delphi insights: Det enhetliga patentsystemet – vad har hänt det första året?

Den 1 juni 2023 trädde det nya europeiska enhetliga patentsystemet i kraft. Ett enhetligt patent är en helt ny typ av europeiskt patent som automatiskt ger likformigt skydd i sjutton EU-länder utan någon validering. Parallellt med det enhetliga patentsystemet inrättades också en enhetlig patentdomstol som har behörighet att döma i såväl ogiltighets- som intrångsfrågor rörande enhetliga patent och vars domar och beslut har rättskraft i de EU-länder som har tillträtt avtalet om den enhetliga patentdomstolen. För mer information om det enhetliga patentsystemet, se vår artikel.

Nu har snart ett år gått sedan det enhetliga patentsystemet började fungera. Vad har hänt sedan dess?

Den enhetliga patentdomstolens första instans har per den 30 april 2024 mottagit totalt 341 mål varav*:

  • 123 intrångsmål,
  • 153 genkäromål om ogiltighet (om en svarande i ett intrångsmål vill göra gällande ogiltighet som försvar måste svaranden väcka en separat ogiltighetstalan),
  • 32 ”rena” ogiltighetsmål, och
  • 30 ansökningar om interimistiska åtgärder, bevisupptagning och edition, varav 24 avser intermistiska förbudsyrkanden.

Ca 5 procent av målen eller 17 stycken (6 intrångsmål och 11 genkäromål om ogiltighet) inleddes vid den regionala avdelningen för Sverige, Estland, Lettland och Litauen som är placerad i Stockholm (Nordic-Baltic Regional Division). Detta placerar den nordisk-baltiska domstolen på sjätte plats bland de lokala och regionala domstolarna tätt efter Hamburg och långt före Köpenhamn och Helsingfors. Populärast är Münchens lokala avdelning där ca 37 procent av målen inleddes. Det dominerande språket för förfarandet är engelska (48 procent), tätt följt av tyska (45 procent).*

Den enhetliga patentdomstolens andra instans (Court of Appeals) i Luxemburg har mottagit totalt 33 mål.*

Enligt statistik från det europeiska patentverket utgörs 23,8 procent av alla hittills beviljade europeiska patent under 2024 av patent med enhetlig verkan. Det är en ökning med omkring 6 procentenheter jämfört med perioden 1 juni till 31 december 2023. Det teknikområde som står för överlägset flest patent med enhetlig verkan är medicinteknik där 12,1 procent av alla beviljade patent har enhetlig verkan. Av de sammanlagt drygt 1 300 ansökningar som givits in till EPO från Sverige har 1 262 patent med enhetlig verkan beviljats. Antalet ansökningar från Sverige har legat stabilt på omkring 100 per månad sedan starten. De teknikområden som dominerar i svenska ansökningar är digital kommunikation med 19 procent av ansökningarna och transport med 13 procent.**

Vad kan vi dra för slutsatser av den här statistiken? Majoriteten av alla beviljade patent, omkring 75 procent, är ”traditionella” europeiska patent som måste valideras i respektive land där patenthavaren vill att patentet ska gälla. Jämfört med föregående år har vi dock sett att en större andel av beviljade patent är patent med enhetlig verkan vilket tyder på att dessa blir alltmer attraktiva. Att en fjärdedel av ansökningarna rör enhetlig verkan bör kunna ses som en bekräftelse av att det enhetliga patentsystemet haft ett lyckat första år.

Jämfört med det första halvåret med det enhetliga patentsystemet*** verkar antalet inkomna mål till den enhetliga patentdomstolens första instans följa ungefär samma takt under 2024. En skillnad är att det dominerande språket har skiftat från tyska till engelska. Mängden inkomna mål till den nordisk-baltiska regionala domstolen är inte stor men motsvarar väl förväntningarna, och ger förhoppningar om att domstolen ska kunna upprätthålla en god kvalitet på avgörandena.

Ett antal interimistiska beslut har avgjorts av första instans under det första året. Generellt kan sägas att den enhetliga patentdomstolen visat att den kan fatta beslut snabbt om interimistiskt vitesförbud. Möjligheten för domstolen att fatta beslut ex parte, dvs. utan att svaranden hörs, är en bidragande faktor till detta. Court of Appeals utfärdade sitt första materiella beslut den 26 februari där den upphävde ett vitesförbud fattat av Münchens lokala avdelning.

Vi ser fram emot att följa utvecklingen av det enhetliga patentsystemet och domstolarnas fortsatta verksamhet.

 

* Statistik från Case load of the Court since start of operation in June 2023 – update end April 2024, hämtad 2024-05-21.

** EPO: Statistics and trends centre, Requests for unitary effect, hämtad 2024-05-20.

*** Statistik från Case load of the Court during 2023, hämtad 2024-05-21.

Kristian Fredrikson

Counsel / Advokat

Malmö

Kristian Fredrikson

Lisa Alneberg

Senior Associate / Advokat

Malmö

Lisa Alneberg