En dag i konkurrensrättens tecken
Delphi Competition Day - 5 februari 2025
Fördjupa dig i årets nyheter och utmaningar inom konkurrensrätten och andra närliggande områden på Delphi Competition Day 2025
Vi välkomnar dig till Delphi Competition Day 2025! Det blir en spännande halvdag där vi uppdaterar dig på det senaste inom konkurrensrätten, diskuterar granskningssystemet för utländska direktinvesteringar, konkurrensrättsliga risker med AI och förvärvsprövning i praktiken. Dagen avslutas med mingel.
Eftermiddagen bjuder på:
- En översikt av de senaste nyheterna inom konkurrensrätt och närliggande områden.
- En paneldebatt om konkurrensrättsliga risker kopplade till användningen av AI.
- En genomgång av våra lärdomar efter ett år med regler kring utländska direktinvesteringar (UDI/FDI).
- Ett fördjupningspass om förvärvsprövning.
Datum: 5 februari 2025
Tid: 13.00–17.00 med efterföljande mingel. Registrering från 12.30
Plats: Advokatfirman Delphi, Mäster Samuelsgatan 17, Stockholm
Antalet platser är begränsat, så anmäl dig i god tid för att säkra din plats. Klicka nedan för registrering.
Sista anmälningsdag är fredag 17 januari 2025. Bekräftelse av plats skickas ut i slutet av januari.
Varmt välkommen!
Agenda
13.00 – Välkomstanförande
Elisabeth Eklund och Amanda Bos Ekman
13.10-14.10 – Det mest spännande under det senaste konkurrensrättsåret
Elisabeth Eklund, Helene Andersson, Karin Roberts och Karl Hammarlund
Tillsammans går vi igenom de viktigaste konkurrensrättsliga nyheterna från Sverige och EU och blickar även framåt. Vad förväntar vi oss av 2025?
14.10-14.40 – Kaffepaus
14.40-15.10 – Lärdomar från ett år med granskning av utländska direktinvesteringar/foreign direct investments (UDI/FDI)
Rickard Isacson, Amanda Bos Ekman och Charlotte Karlsson
Antalet anmälda investeringar i Sverige är förhållandevis högt jämfört med andra länder. Detta beror sannolikt på den breda och till viss del otydliga utformningen av det svenska regelverket där många investerare väljer att anmäla investeringar som en ren försiktighetsåtgärd. Vi drar lärdomar från året som har gått – där ISP nu har meddelat det första förbudet mot en investering – och diskuterar konsekvenser och förväntningar framåt kopplade både till svenska prövningar enligt UDI-lagen och utländska FDI-prövningar.
15.10-15.45 – Paneldebatt om anti-trust och AI
Karin Roberts, Johan Hübner, Magnus Strand och Henrik Jäger
Hur påverkar AI marknadsdynamiken? Vilka konkurrensrättsliga risker uppstår när teknologin driver utvecklingen? Finns det några konkurrensrättsliga risker kopplade till användningen av AI? Och hur påverkas svensk konkurrenskraft av utvecklingen?
Välkommen till en paneldebatt där experter inom juridik, teknik och näringsliv diskuterar om och i så fall hur konkurrensregler kan hantera riskerna och säkerställa rättvisa och hållbara marknader i en AI-driven ekonomi.
15.45-16.10 – Paus
16.10-16.50 – Fördjupad förståelse för svensk förvärvsprövning i praktiken
Helene Andersson, Elisabeth Eklund, Karl Hammarlund och Niklas Strand
2024 var ett intensivt år för Konkurrensverket förvärvsenhet med både förbudsbeslut och åtagandeförhandlingar. Välkommen till ett fördjupningspass där vi analyserar och delar med oss av erfarenheter och insikter från förvärvsprövningen i praktiken.
16.50-17.00 Summering av dagen
Helene Andersson och Karin Roberts
I denna avslutande diskussion sammanfattar vi viktiga lärdomar från eftermiddagen.
17.00 – Efterföljande mingel
Talare
Elisabeth Eklund
Partner / Advokat
Elisabeth Eklund är ansvarig för Delphis EU- och konkurrensrättsgrupp. Elisabeth har omfattande erfarenhet av konkurrensrättsliga utredningar hos myndigheter, strategifrågor, gryningsräder, konkurrensrättsliga och regulatoriska tvister samt compliance-frågor och utbildningar. Elisabeth är rankad som en av de ledande svenska konkurrensrättsadvokaterna i internationella rankingar och fick även utmärkelsen Clients’ Choice Award som bästa konkurrensrätts-advokat i Sverige 2021. Elisabeth är även gästföreläsare i konkurrensrätt vid Stockholms universitet och är en populär föreläsare och moderator på konferenser och kurser.
Karin Roberts
Partner / Advokat
Karin är en ledande expert inom olika konkurrensrättsliga frågor såsom förvärvskontroll, otillåtna samarbeten och missbruk av dominerande ställning. Hon har även erfarenhet av regulatoriska frågor, frågor kopplade till offentliga verksamheter och säkerhetsjuridiska frågeställningar. Utöver sitt juridiska arbete är Karin en erfaren föreläsare och ofta anlitad talare på konferenser både i Sverige och internationellt för att belysa komplexa konkurrensrättsliga frågor.
Helene Andersson
Partner / Advokat
Helene Andersson har lång erfarenhet av all slags konkurrensrättslig rådgivning; från förebyggande complianceprogram till gryningsräder och komplexa konkurrensrättsliga domstolsprocesser. Hon är utöver advokat även docent i Europarätt och författare till böckerna Dawn Raids Under Challenge och Access and Cartel Cases. Helene är en populär föreläsare och moderator vid såväl nationella som internationella konferenser och kurser.
Johan Hübner
Partner / Advokat
Johan Hübner är specialist med mer än 25 års erfarenhet av att upprätta, granska och förhandla kommersiella avtal, särskilt inom IT, immaterialrätt och tech. Johan är även specialist inom frågor kopplade till open source och ny teknik samt IT och immateriella tillgångar vid företagsöverlåtelser. Johans expertis omfattar också distribution, licensiering och försäljning av de flesta typer av kommersiella produkter och tjänster.
Rickard Isacson
Partner / Advokat
Rickard Isacson arbetar inom verksamhetsområdet Transactions och fokuserar på M&A. Rickard arbetar löpande med transaktioner, både nationella och gränsöverskridande inom olika branscher. Rickard företräder svenska och internationella aktörer, såväl industriella klienter som private equity-fonder och deras portföljbolag.
Amanda Bos Ekman
Senior Associate
Amanda Bos Ekman är specialiserad inom konkurrensrätt. Amanda har erfarenhet av olika konkurrensrättsliga frågor som vertikala avtal, missbruk av dominerande ställning, konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet och konkurrensrättsliga domstolsprocesser. Hon har tidigare arbetat som sakkunnig jurist vid Konkurrensverket samt som notarie vid Förvaltningsrätten i Stockholm.
Karl Hammarlund
Senior Associate
Karl Hammarlund bistår klienter med bland annat konkurrensrättslig och statstödsrättslig rådgivning. Karl bistår även klienter i kartellutredningar, gryningsräder, och konkurrensrättsliga domstolsprocesser (särskilt i konkurrensrättsliga skadeståndsmål). Karl företräder klienter i konkurrensrättsliga ärenden hos både Konkurrensverket och EU-kommissionen. Han har tidigare arbetat vid en internationell advokatbyrå i Bryssel.
Charlotte Karlsson
Dispute Trainee
Charlotte arbetar med olika typer av konkurrensrättsliga och regulatoriska frågor. Hon har bistått klienter i utredningar och anmälningar kopplade till FDI.
Magnus Strand
Docent och universitetslektor, Uppsala universitet
Magnus Strand är docent i Europarätt och universitetslektor i handelsrätt vid Uppsala universitet. Hans allmänna forskningsbakgrund ligger inom kommersiell EU-rätt och civilrätt, och i synnerhet har han skrivit om samspelet mellan nationell ersättningsrätt och EU-rätt. Magnus bedriver för närvarande forskning om ansvarsfrågor och riskhantering kring användning av algoritmer och artificiell intelligens i bl.a. finanssektorn.
Henrik Jäger
General Counsel, ASSA ABLOY Entrance Systems
Henrik Jäger är chefsjurist på ASSA ABLOY Entrance Systems med ansvar för olika juridiska frågeställningar som uppkommer inom divisionen, bland annat juridiska frågor rörande AI. Han har tidigare erfarenhet från Raysearch Laboratories och advokatfirmorna Sandart & Partners samt Wistrand.
Niklas Strand
Principal, RBB
Niklas Strand är Principal på RBB:s kontor i Stockholm. Han har över 25 års erfarenhet inom konkurrensekonomi och har bistått företag i alla typer av konkurrensärenden samt vittnat som expert i flera högprofilerade konkurrensmål i både svenska domstolar och skiljenämnder. Niklas är erkänd som en ledande expert i Sverige och har publicerat forskning om ämnen som prissättning, fusioner och marknadsdefinition. Han har bred erfarenhet från sektorer som telekom, bank, media, råvaror och transport i hela Europa, med fokus på Sverige och Norge.